Valentí Gubianas

Valentí Gubianas

VALENTI GUBIANAS i ESCUDÉ
Navàs, Catalunya, 15 de maig de 1969
 
Vaig néixer davant de l'estació d'un tren que no tenia pressa. En tenia tan poca que el van treure del tot al cap de poc temps. Tot anava de pressa i el pobre tren ja no el volia ningú. Vaig créixer fent cabanes a l'Alzineta quan encara hi havia molts pins grans i preciosos, focs de Sant Joan al Pla del Gubianas, jugant al campanar quan la porta estava sempre oberta, descobrint el món amb els escoltes, fent els millors paquets de regal del món a la botiga de casa, jugant a futbol amb els amics tots els dies de la setmana i mirant com passava el ramat per davant de casa. Dibuixava, pintava, com tothom a casa meva. Una mestra em va dir un dia que ja no dibuixaríem més a classe, perquè ja teníem 9 anys. Més tard vaig descobrir que hi havia gent que es dedicava professionalment a fer il·lustracions i eren persones adultes. Però jo ja no era un nen i no sabia segur què volia ser quan fos gran. Però volia ser feliç. Com els de casa meva, com la gent del cau, com els geganters, com tanta altra gent gran i feliç.
No hi ha el tren ni l'estació, falten molts pins a l'Alzineta, el campanar sempre és tancat. Però he descobert que hi ha persones adultes que escriuen històries i contes de trens, d'arbres, de campanars. I de xais com aquells del ramat que passava per davant de casa. I m'agrada imaginar mons, i els provo de canviar i de pintar-los de colors nous. I ves per on, la gent més feliç que conec, és gent adulta i que canvien el color del món sempre que poden.
Vaig estudiar un temps a l'Escola Massana i va ser allà on vaig descobrir l'ofici d'il·lustrar històries. Conèixer l'obra de Carme Solé Vendrell, Montse Ginesta, Mariscal, Peret, Arnal Ballester o Montse Tobella va ser l'estímul fonamental per a començar l'aventura en aquest món. Una formació amb la Carme Solé Vendrell va ser l'impuls cap a la professionalitat. 
Vaig publicar el primer llibre l'any 1995 de la mà de l'Elena O'Callaghan. Des de llavors he il·lustrat llibres publicats per: Editorial Cruïlla, Ediciones SM, Editorial Barcanova, Baula, La Galera, Edebé, Animallibres, Edicions Cadí, Edelvives, Parramón Ediciones, Ediciones B, Editorial Santillana, Algar Editorial, Grijalbo Mondadori, Pirueta Editorial, El Cep i la Nansa, Josep Maria Artigal Editor, Edicions de l'Albí, Columna Edicions, Edicions Bromera, Publicacions de l'Abadia de Montserrat, Editorial Teide, Castellnou Edicions, Anaya, Grup Promotor, Planeta, Cavall Fort i Tretzevents. 
L'interès per a descobrir nous camins m'ha dut a la realització de murals de gran format. N'he pintat per a escoles, biblioteques, façanes i espectacles en viu. Transformar un mur em permet crear una història, parir un petit univers i sentir-me lliure com si volés.
Il·lustrar llibres i murals és el meu ofici, que faig, sobretot, amb el cor i amb el cap.
 

Ver ilustraciones

Publicaciones

El libro de los valores para niños

El libro de los valores para niños

B de Blok (Ediciones B), 2016
NARRATIVA INFANTIL

La petita Adriana troba a faltar el seu pare; En Vikla acaba de fer un amic inesperat; En Yuri...

Quina cua més rebel!

Quina cua més rebel!

Cruïlla, 2018
NARRATIVA INFANTIL

En Gatàs és un gat molt gran i fort: sempre es baralla i ningú no gosa du...

T'estimo, pare

T'estimo, pare

Anaya, 2018
ÀLBUM IL·LUSTRAT

Pare, amb tu el món és diferent. M'agrada quan em puges a cavall, quan anem ...

T'estimo, mare

T'estimo, mare

Anaya, 2018
ÀLBUM IL·LUSTRAT

Mare, amb tu el món és diferent. M'agrada quan ballem, quan muntem amb bicic...

Bibliografía completa

Narrativa infantil. Animadellibres, 2009
Narrativa infantil. Alfaguara, 2009
Contes populars. Cruïlla, 2009
Narrativa infantil. Bromera, 2007
Narrativa infantil. Barcanova, 2010
Contes populars. Cruïlla, 2010
El meu primer llibre de Sant Jordi
Baula, 2008
En Jack i els pèsols màgics
Baula, 2010
En Pere sense por
Baula, 2010
Primeres lectures . Barcanova, 2011
Narrativa infantil. Animadellibres, 2011
Narrativa infantil. Planeta, 2011
Narrativa infantil. Animadellibres, 2014
Narrativa literària. Edicions 62, 2014
Narrativa infantil. Cruïlla, 2013
Tres contes de dracs
Baula, 2011
El lleó i el ratolí
Baula, 2010
Bestiàrium
Alfaguara, 2008
Narrativa infantil. Edelvives, 2016
Narrativa infantil. Santillana, 2016
Narrativa infantil. B de Blok (Ediciones B), 2016
Algar / Bromera / Animallibres, 2016
Adaptació d'un clàssic. Algar / Bromera / Animallibres, 2016
Narrativa infantil. Cruïlla, 2018
Àlbum Il·lustrat. Anaya, 2018
Àlbum Il·lustrat. Anaya, 2018
Àlbum Il·lustrat. Nanit, 2019